This residence was built closer to the water than current rules allow because the existence of a previous house on the site enabled us to negotiate with county officials regarding environmental and FEMA regulations. A multi-story atrium and oculus, topped by a clerestory and rooftop deck, brings light into the center of the home and was inspired by the lantern over the original carriage house. The carriage house was transformed into a combination guest house and garage. The owners wanted a home in the traditional Southern style, so we incorporated a two story porch and deck overlooking the water, arched topped French doors trimmed in black to resemble steel sashes, high ceilings and a rounded Baroque entry portico. The vaulted dining room has windows on three sides with French doors opening onto the pool and views of the sunset over the river. A vaulted bridge connects the main house to the master suite wing. Custom cabinetry, floor to ceiling windows and a window seat line the side walls and a built-in desk overlooks the water.